Soczewica czarna Beluga BIO 400g BIO PLANET

Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Dobrze komponuje się z sałatkami oraz daniami z warzyw.

Więcej szczegółów

  • 55

10,26 zł

Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice. Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych. Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.

 

Sposób przygotowania:

Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Posolić pod koniec gotowania.

 

 

Skład:

100% soczewica czarna Beluga z certyfikowanych upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

  1241 kJ / 296 kcal

Tłuszcz

 1,1 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0,2 g

Węglowodany

30,0 g

w tym cukry

2,0 g

Białko 

6,0 g

Sól

0,02 g

 

Informacja alergenna:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

 

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

 

Kraj producenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Kanada

6 inne produkty z tej samej kategorii