Soczewica żółta BIO 400g BIO PLANET

Ekologiczna soczewica żółta charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Ma tendencję do rozpadu po ugotowaniu,dlatego doskonale nadaje się jako dodatek do zup, czy gulaszów. Idealnie sprawdza się również w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.

Więcej szczegółów

  • 56

10,84 zł

Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice. Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych. Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.

 

Sposób przygotowania:

uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) przez ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

 

Skład:

100% soczewica żółta z certyfikowanych upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

 1932 kJ / 459 kcal

Tłuszcz

 1,4 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0,2 g

Węglowodany

73,0 g

w tym cukry

2,0 g

Białko 

23,0 g

Sól

0,02 g

 

Informacja alergenna:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

 

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

 

Kraj producenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Turcja

6 inne produkty z tej samej kategorii