Soczewica brązowa BIO 400g VITA NATURA

Soczewica brązowa, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Można jej użyć także do wyrobu mielonych kotletów czy przygotowania gulaszu.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

  • 101

7,50 zł

Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice.  Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych. Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczyć przez 3-6 godz., a następnie odcedzić i wypłukać. Zagotować świeżą wodę (2 szkl wody na 1 szkl nasion) i dodać soczewicę. Gotować przez 40-50 min, co jakiś czas zbierając pianę. Posolić przed końcem gotowania.

 

Skład:

100% soczewica brązowa z certyfikowanych upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

 1477 kJ/ 353 kcall

Tłuszcz

 1,06 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0,16 g

Węglowodany

29,5 g

w tym cukry

2,03 g

Białko 

25,8 g

Sól

0,006 g

 

Informacja alergenna:

Może zawierać pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

 

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

 

Kraj producenta: Polska

6 inne produkty z tej samej kategorii