Soczewica czerwona BIO 400g VITA NATURA

Soczewica czerwona to po prostu pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Czerwona soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup, past i gulaszów. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania.


Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

  • 99

8,35 zł

Soczewica zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Obniża poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu, dbając o czyste tętnice. Soczewica zmniejsza też ryzyko chorób serca. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i magnezu, które przyczyniają się do zdrowia serca. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, a magnez poprawia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych. Soczewica stabilizuje poziom cukru we krwi, a nierozpuszczalny błonnik pomaga zapobiegać zaparciom i innym zaburzeniom trawiennym jak zespół jelita drażliwego i uchyłkowatości jelit. Soczewica zawiera bardzo dobrej jakości białko, co czyni je wspaniałym źródłem białka dla wegetarian i wegan.

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę przebrać i wypłukać. Zagotować wodę (2 szkl. wody na 1 szkl. nasion) i dodać soczewicę. Gotować przez 15- 20 min., co jakiś czas zbierając pianę. Posolić przed końcem gotowania.

 

Skład:

100% soczewica czerwona z certyfikowanych upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

 1477 kJ/ 353 kcal

Tłuszcz

 1,06 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0,16 g

Węglowodany

29,5 g

w tym cukry

2,03 g

Białko 

25,8 g

Sól

0,006 g

 

Informacja alergenna:

Może zawierać pszenicę, gluten, soję, sezam, migdały, orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

 

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

 

Kraj producenta: Polska

6 inne produkty z tej samej kategorii