Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO 250g BIO PLANET

Ekologiczna quinoa biała, znana jest jako komosa ryżowa. Jest najdelikatniejsza w smaku w porównaniu do komosy czerwonej czy czarnej. Świetnie sprawdzi się jako kasza do zupy, do dań z sosem, do pieczonych czy duszonych warzyw. Quinoa świetnie smakuje, jeśli po ugotowaniu podsmażymy ja chwilę na maśle lub oliwie – robi się chrupiąca. Pasuje także do dań na słodko!

Więcej szczegółów

  • 30

8,96 zł

Quinoa na pewno warto włączyć do swojej diety. Przede wszystkim jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Zawiera ono komplet aminokwasów, które powinny być przyjmowane wraz z pożywieniem. Zawarta w niej lizyna pomaga w budowie chrząstek, a jest rzadko spotykana w produktach roślinnych – dlatego komosa jest polecana osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Quinoa jest świetnym dodatkiem do dań dla dzieci – bogata w witaminy, a poza tym stymuluje hormon wzrostu (dzięki związkom takim jak arginina i histydyna). Ułatwia też przyswajanie się wapnia. Jest źródłem metioniny – aminokwasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który jednocześnie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci (metionina jest często jednym ze składników suplementów diety poprawiających wygląd).

Komosa ryżowa dobrze sprawdzi się na diecie odchudzającej. Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, co sprzyja zarówno osobom na diecie odchudzającej jak i diabetykom. Quinoa nie zawiera glutenu, dlatego osoby z nadwrażliwością na ten składnik mogą włączyć ją do swojego jadłospisu. Jest to szczególnie ważne, jeśli występują też inne alergie pokarmowe – quinoa jest wtedy świetnym składnikiem zrównoważonej diety, a także doskonałym urozmaiceniem w codziennym gotowaniu.

Sposób przygotowania:

Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 15 min. Po tym czasie można zdjąć ją z gazu i zostawić na ok 10 minut pod przykryciem żeby odpoczęła i wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa kiedy ziarenka robią się przeźroczyste i szkliste a białe ogonki wyraźne. Posolić można pod koniec gotowania.

 

Skład:

100% quinoa biała (komosa ryżowa)z certyfikowanych upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

1532 kJ / 363 kcal

Tłuszcz

 5,9 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0,5 g

Węglowodany

62,0 g

w tym cukry

1,6 g

Białko 

12 g

Sól

0 g

 

Informacja alergenna:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Kraj producenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Boliwia

26 inne produkty z tej samej kategorii