Quinoa czerwona (komosa ryżowa) BIO 250g BIO PLANET

Ekologiczna quinoa czerwona, znana jest również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

Więcej szczegółów

  • 21

8,96 zł

Komosa ryżowa wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne ze względu na wyjątkowo dużą ilość flawonoidów oraz potencjalne działanie antynowotworowe. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.

Sposób przygotowania:

Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

 

Skład:

100% quinoa czerwona (komosa ryżowa)z certyfikowanych upraw ekologicznych

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

1489 kJ / 353 kcal

Tłuszcz

 6,1 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0,7 g

Węglowodany

57,0 g

w tym cukry

1,3 g

Białko 

14 g

Sól

0 g

 

Informacja alergenna:

Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Kraj producenta: Polska

Kraj pochodzenia składników: Peru

24 inne produkty z tej samej kategorii