Melasa z trzciny cukrowej BIO 450g HORIZON

Melasa powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Zawiera ok. 20 proc. wody.

Wachlarz zastosowań melasy jest szeroki. Można nią smarować chleb zamiast miodu lub konfitury. Zastąpi cukier biały przy słodzeniu herbaty albo kawy. Nadaje się do ciast, tortów i pierników, można ją dodawać do marynat. Pasuje do jogurtu z musli, twarogu, naleśników, ryżu. 


Więcej szczegółów

  • 66

13,80 zł

Melasa trzcinowa jest produktem zdrowym, bogatym w cenne witaminy i związki mineralne. Melasa stanowi bogate źródło żelaza niehemowego (trudniej wchłanianego; wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym ułatwiają witamina C, aminokwasy takie jak lizyna czy histydyna oraz niskie pH soku żołądkowego). Jest również bogata w magnez, potas, wapń, sód, miedź, fosfor, chrom, cynk oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3 (niacynę) B6 oraz kwas foliowy.

Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży, zalecana jest też sportowcom. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Dzięki dużej zawartości żelaza regeneruje krwinki, natomiast obecny w niej chrom odbudowuje trzustkę. Z badań nad melasą wynika, że obniża ona poziom złego cholesterolu LDL, natomiast według australijskich naukowców może być pomocna w odchudzaniu .

Zaleca się spożywanie melasy w anemii.

 

Skład:

trzcina cukrowa z certyfikowanych upraw ekologicznych, woda

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

W 100 g

Wartość energetyczna

 1819 kJ / 428 kcal

Tłuszcz

0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone

 0 g

Węglowodany

96 g

w tym cukry

79,0 g

Białko 

1,0 g

Sól

0,35 g

 

 

Kraj producenta: Holandia

Kraj pochodzenia składników: Wielka Brytania

11 inne produkty z tej samej kategorii